Nebezpečné osiny

Nebezpečné osiny
 
Sledování západů slunce, treky po horách a prohánění se po loukách. To vše k létu patří, jenže právě dovádění na loukách, v blízkosti polí a vlastně v jakýchkoliv travinách s sebou nese i riziko osin. Určitě tak neuškodí malá osvěta ohledně tohoto často zlehčovaného a bohužel často opomíjeného tématu. 
 
Co je to osina?
Část traviny, obal semene, vznikající při růstu, vysychání a zrání semen. Nejčastějším původcem osin je ječmen. Může mít několik milimetrů až centimetrů. Ostrý hrot snadno proniká kůží jako jehla. Zpětné “háčky” brání pohybu zpět.
 
Co může způsobit?
Vniknout do těla (kdekoliv) a migrovat ve tkáních (kamkoliv). Často se dostává do těla v meziprstí, očima (spojivkový vak), ušima nebo např. nozdrami. Dráždí, infikuje, způsobuje zánětlivou reakci organismu na cizí těleso. Tvorba píštěle - otvoru, kterým vytéká hnis na povrch (pozor osina zpravidla dále cestuje a vytvoří nové zánětlivé ložisko).
 
Klinické příznaky psa s osinou a jak postupovat?
Závisí na místě, kde se nachází - třepání hlavou, drbání konkrétního místa, obtížné dýchání, kýchání, kašel, frkání, kulhání, olizování, rubor (zčervenání určitého místa), calor (zteplání), dolor (bolestivost). 
  1. Vyhledat veterináře
  2. Při podezření na osinu neotálet - osinu tělo zvířete nevstřebá a může způsobit hnisavý zánět takřka kdekoliv. Hledání osiny nemusí být snadné, může navíc zahrnovat celkovou anestezii, využití různých zobrazovacích metod atd.
 
Co nedělat?
Nesnažit se osinu z podkoží/ucha a jiných míst dostat svépomocí, hrozí podráždění a zasunutí osiny ještě hlouběji.
 
Existuje prevence?
Travinám není možné se zcela vyhnout. Po procházkách je ale vhodné psa prohlédnout (nebo vyčesat) a případné osiny ze srsti odstranit (zejména dlouhosrstá plemena mohou být náchylnější)
 
Jeden příklad z praxe nakonec  (viz obrázek):
Se svolením majitelky přikládám jeden příklad. Mladý pes švýcarského ovčáka začal a procházce divně dýchat, lehce se dusit, ani po napití se stav neměnil. Naštěstí majitelka okamžitě stav konzultovala s veterinářem a zvíře k veterináři přepravila. V celkové anestezii byly psovi vyndány čtyři osiny. V tomto případě tak vše skončilo rychle a dobře. 
 
Autor: Denisa Zbranková Albániová
terapeut manuálních technik a posila kamenné prodejny
295027910_627202418921454_6453896277878652289_n