Plovací vesty

Plovací vesty pro psy jsou hitem posledních let. Aby byly v praxi opravdu efektivní a nejen efektní, přikládám obecné základní informace týkající se vest a jejich výběru.  
PLOVACÍ VESTA V REHABILITACI
Je velký rozdíl mezi plaváním a chůzí na podvodním pásu! Pes zde jinak zapojuje končetiny (active ROM (Range of Motion) vs maximum ROM), navíc plavání může být pro řadu psů v rané fázi po operaci nebo úrazu nevhodné a naopak chůze na pásu (water treadmill) prospěšná. Proto u nemocných psů vždy konzultujte takové aktivity s veterinářem a svým fyzioterapeutem.
Dalo by se říci, že u psů s problémy v oblasti pánevních končetin by měly být vhodnější delší vesty, ovšem nejde o dogma.
Vesta může být skvělou pomůckou při rekonvalescenci ortopedických i neurologických pacientů a stejně tak v prevenci u sportujících psů a psích seniorů.
 
VÝBĚR KONKRÉTNÍ VESTY
  • Správné změření a zvážení psa je základ – i tak ale psovi prostě vesta nemusí sedět (pokud můžete, vyzkoušejte více výrobců). Neexistuje univerzální vesta padnoucí všem. Každý výrobce má jiné rozměry - Příklady výrobců: Nonstop dogwear, Hurtta, Rukka, Trixie, Ruffwear, Moss, Ezy Dog…
  • Součástí plovací vesty by mělo být pevné madlo, za které můžete psa v krizové situaci vytáhnout.
  • Plovací vesta nesmí omezovat fyziologický pohyb končetin zvířete ve flexi ani extenzi.
  • Většina plovacích vest by neměla zasahovat do oblasti pánve.
 
Na internetu najdete spoustu univerzálních rad, např. že vesta nemá končit více než 10 cm za hrudní páteří, což je ale vzhledem k různým typům vest a velikostem psů naprosto nepoužitelné.
 
Co naopak u vesty fakt nepotřebujete, jsou módní doplňky v podobě látkových ploutví apod. :)
 
 
 
Autor: Denisa Zbranková Albániová
terapeut manuálních technik a posila kamenné prodejny
 
 
PS izviratka.cz
Na naší kamenné prodejně máme k dispozici plovací vesty od značek Hurtta, Nonstop Dogwear a umíme na dotaz objednat i jiné značky. Během letní sezóny je možnost si plovací vestičku zapůjčit a zjistit tak, zda v ní bude pes ochotný plavat, zlepší plavecký styl atp. 
 
6121-7_safe-life-jacket-orange-setting-1