Jak na čištění psích zubů s Petosan!

Petosan je skandinávská značka s inovativním komplexním programem pro čištění zubů našich psů i koček. V tomto článku Vás provedeme krok po kroku jejich programem pro co nejsnadnější čištění zubů i vašeho psa! 

Věděli jste, že až 2/3 malých psů trpí na nejrůznější zubní onemocnění? Problémy se zuby se ale nevyhýbají ani větším psům. Osobně mohu zmínit vlastního psa, který měl roky krásné čisté zuby. Po vytržení největších psích zubů P4 na obou stranách se mu ale kvalita zubů začala kazit a zubní kámen na sebe nenechal dlouho čekat. Stejně jako u lidí platí, že prevence je nejlepší cesta, jak zubnímu plaku, kazu, kameni  a tím pádem i všem přidruženým nemocem předcházet.  

Chrup našeho mazlíčka je vhodné čistit dle potřeby alespoň ob den. 

 

Čistění zubů vašeho psa s Petosan krok za krokem.

1. Krok - manipulace se psem

V ideálním případě chceme dosáhnout toho, že pes dobrovolně pokládá hlavu na naší ruku. Přidáváme dotyk prstem o jeho ret a přidáváme i dotyk na zubech. Na videu je vidět postupné zvykání štěněte, které brzy pochopí, co se po něm chce a za co dostává pamlsek. V této fázi zůstaneme několik dní.

2. Krok - seznámení psa se zubní pastou a pohybem v tlamě

Po položení hlavy psa na vaší ruku se přibližte prstem k jeho tlamě, na pysk a postupně až na samotný zub. Nejprve to zkoušejte jen tak, později naneste na prst trochu zubní pasty. Pasta pro psy je ochucená a většinou jim chutná. Nechte psa lízat pastu a přibližujte se až na samotný zub. Toto opakujte zase několik dní. 

 3. Krok - zvykání na zubní pastu a pohyb prstového kartáčku  v tlamě

Doposud jsme psa naučili aby si dal hlavu na naší ruku a nechal si dát prst do tlamy. Nyní přidáme prstový kartáček, na který po několika pokusech naneseme i zubní pastu. Cílem je dostat se s prstovým kartáčkem na zuby a jednoduchým pohybem stírat plak ze zubů. Psovi neotevírejte tlamu násilím a prstem pokračujte jen tam, kam vám dovolí. V této fázi výcviku vytrváme o něco déle, než v předchozích, protože poté už přichází na řadu samotný kartáček, kterým budeme v tlamě manipulovat o něco déle. 

 

4. Krok - přidání dvouhlavého zubního kartáčku se zubní pastou

A jdeme do finále! Pejsek zvládá čištění zubů našim prstem s látkovým kartáčkem a je čas posunout se dál. Naneste zubní pastu na dvouhlavý zubní kartáček, ukažte jej psovi, nechte klidně slízat i zubní pastu a následně s ním začněte jemně a plynule posouvat podél zubů. Nespěchejte a čistěte jen tam, kam Vám pes dovolí. Časem se takto dostanete i na zadní zuby. 

 

Jak to šlo? Doufáme, že jsme Vám pomohli a z čištění zubů udělali klidnou a pro psa zábavnou aktivitu. Odměnou bude vám oběma jeho zdravý chrup a pochvala od veterináře na preventivní kontrole :) 

 

Sortiment značky Petosan najdete ZDE.

Další výbavu pro čištění zubů najdete ZDE.